lauantai 17. lokakuuta 2015

236 | Sananen Mulanin treenaamisesta

Mulanin treeniohjelma muuttuu jatkuvasti ja asioita tehdään aikapaljon kausittain, välillä useamman viikon ajan enemmän juoksutusta irtona/kahdella ohjalla tai ajoa ja välillä enemmän esteitä, pidempiä lenkkejä tai muuta sellaista.


Olen yrittänyt pitää nyt kerran viikossa irtohypytystä, koska se kehittää lihaksia vähän eri tavalla. Esteet ovat vielä tosi matalia (25cm tällä hetkellä) ja aika paljon olen laittanut kolmen esteen sarjaa hyppäämään. Mulan on tykännyt aika paljon ja kohta ajattelin myös nostaa vähän esteitä.


Írtojuoksutus on ollut kiireisten päivien pikaliikutus muoto. Se on helppoa ja nopeaa, paitsi että itse joutuu kyllä juoksemaan aikatavalla, koska meillä on aika iso aitaus, jossa on mahdollisuus tehdä tallaista. Liian useinhan tämä ei toimi niin hyvin, mutta silloin tällöin poni on erittäin innoissaan eikä välttämättä tarvitse ajaa niin paljoa liikkeelle.


Juoksuttaminen kahdella ohjalla on tehokkaampaa kuin vain pelkässä liinassa ja näin pystyn myös treenaamaan laukkaa. Myös ohjasajaminen on ihan kivaa, mutta Mulan ei vielä ole siinä niin hyvä ja on niin kiireinen ettei se ole niin mukavaa. Mennään helpomman kautta ja poni saa juosta enemmän kun juoksee ympyrällä. Otan siis kaksi juoksutusliinaa, jotka pujotan juoksutus/ratsastusvyön renkaista läpi ja kiinnitän kuolaimeen.  Ehkä vielä joskus saan ponin kulkemaan jotenkin selkäänsä käyttäen. Tätä tehdään kohtuullisen usein, koska se on nopeaa ja suhteellisen tehokasta.


Juoksuttaminen pyörän vierellä on vähän erilaista ja siinä Mulan pääsee vähän laukkailemaan enemmän. Itselle vähän rankempaa kun saa polkea ihan täysiä, mutta ihan hauskaa ja erilaista. Tätä tehdään luonnollisesti vain kesällä.


Ratsastus ei nyt vielä ole varsinainen liikuntamuoto, mutta sitäkin harrastetaan  taluttajan kanssa. Joskus olisi kiva saada kunnon ratsastaja Mulanille, joka sitten voisi hyppiä esteitä, mennä koulua ja laukata maastossa. Tällä hetkellä ratsastus on kuitenkin vapaapäivien  piristystä.


Kaikista yleisin ja ehkä tehokkain liikuntamuoto on ihan perinteinen ajaminen. Ajetaan 5-10 kilometrin  lenkkejä yksi tai kaksi henkilöä rattailla. Perus treenilenkeillä meillä ei ole mitään erikoisvarusteita. Talvella saatetaan mennä jopa 15 km lenkkejä kun tiellä pääsee menemään ihan eritavalla kuin kesällä. Aina kun mennään muualla kuin pelloilla tulee mentyä myös mäkiä. Alamäkeen  yleensä kävellään ja ylämäet  ravataan. Vielä emme ole alkaneet laukata kärryn kanssa ja saas nähdä alammeko  siihen, toisaalta en haluaisi, mutta sitten toisaalta se voisi lisätä ravivarmuutta. Ajamista mennään joka viikko noin 2-4 kertaa.

Mulan saa liikuntaa yleensä 4-5 kertaa viikossa. Joskus liikutetaan joka toinen päivä ja maksimissaan kolmena päivänä peräkkäin. Mulanilla on harvoin kahta vapaapäivää peräkkäin, koska silloin energiaa varastoituu vähän turhan paljon.  Pääpirteittäin ajamme pari kertaa viikossa ja sitten kaksi tai kolme kertaa jotain muuta.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa ravata alamäetkin, koordinaatiokyky kasvaa ja ravivarmuus paranee kun ei mee kintut niin helposti sekasin ;) hyvä postaus!

    VastaaPoista