maanantai 23. toukokuuta 2016

2 viikkoa vanha


Kummallisesti kirjoitus meinaa alkaa taas varsa-sanalla, vaikka nimi pienelle jo keksittiinkin. Virallinen nimi matkustaa vielä hippoksen hyväksyttäväksi, joten sitä ei vielä paljasteta. Kutsumanimi on muodostettu "virallisesta" nimestä. Ja nyt varsaa siis kutsutaan Musaksi. Musa taisi olla paras lempparinimi ehdotuksista. Nimeä oli yllättävän vaikea keksiä tai virallinen nimi taisi olla sanottuna jo varsan syntymäpäivänä, mutta lempinimi oli vaikea keksiä. Yksi ilta, kun olin jo laittanut silmät kiinni pyörittelin nimiä mielessä ja Musa muodostui päähän, niin oli pakko lähettää Ainolle heti viestiä.

Musan kasvun on ehkä selkeimmin havaittu riimussa. Ensimmäisenä viikkona käytössä oli minivarsariimu ja nyt käytössä on hiukan isompi riimu, jossa on säätövaraa ainakin vuotiaaksi saakka eli tämä riimu ei ihan heti jää pieneksi. Emme tajunneet mitata varsan korkeutta heti syntyessä, mutta 10 päivän ikäisenä säkäkorkeus oli noin 77 cm. Tähän on sitten hyvä verrata kasvua. Pienuudesta kertoo kuitenkin se, että loimikoko oli samaan aikaan 50 cm. Hyvin se emätamma järjesti, kun varsa syntyi lämpimään aikaan ja ainoastaan yhtenä tai kahtena päivänä ne ovat olleet tallissa sateen takia.


Ehkä osa lukijoista muistaa sen pyöreän Iisan, joka vietti kesämatkan laitumella syöden. Ja syöminen ei loppunut siihen. Loppukesäkin syötiin hyvin laitumella. Vesisateen jälkeen vesi jopa seisoi selässä. Keväällä vesi ei enää pysynyt selässä, vaikka ruokaa kannettiin eteen niin paljon kuin poni söi. Viimeisen kuukauden aikana ponille ei enää maistunut kivennäinen, vaikka siihen oli lisätty greenlinea ja kauraa. Maha katosi sillä hetkellä, kun varsa syntyi maailmaan ja nyt Iisa on aika hyvässä kunnossa. Olihan ainakin varsalla hyvä kasvualusta, josta sai ottaa energiaa itselleen.

Iisa ja Musa viettivät ensimmäiset päivät lautatarhassa, jossa pieni lapsi kävi kokeilemassa virtalankaa. Emä ja varsa saivat olla kahdestaan laitumella ja viimeviikon lauantaina kaikki hevoset laitettiin samalle laitumelle. Iisa huolehti ettei varsa mennyt liian lähelle toisia hevosia, mutta jo tiistaina Musa käveli Urlin perässä ja yritti löytää lisamaitoa, mutta Urli käveli karkuun häntää heilutellen.Eilen yritin ottaa Musan riehumisista videota, mutta mitä ihmettä, ponit vain hengasivat keskenään ja varsa otti korkeintaan muutaman raviaskeleen. On sitten myöhemminkin todistusaineistoa, että varsa on ollut joskus ihan rauhassakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti