torstai 10. joulukuuta 2015

245 | Kiltti, Ihana, Rauhallinen

Mulan saapui pihaamme yhtenä kirkkaana heinäkuun päivänä vuonna 2014. Vähän ujo pieni poni pääsi Urlin ja Iisan kanssa laitumelle ja hetken juoksentelemisen ja tutustumisen jälkeen meno rauhoittui.

Mulan oli aluksi hieman haastava saada laitumelta kiinni ja sen takia ensimmäiset viikot poni sai olla tarha + pieni laidun yhdistelmällä. Pikkuhiljaa kiinnisaaminen alkoi luonnistua ja nykyään siinä ei ole mitään ongelmia. Ruualle poni ei ole koskaan ollut kauhean perso, joten herkut eivät paljoa auttaneet kiinnisaamisessa. Piti vain tutustua ja saada ponin luottamus.

Mulan oli ajokoulutettu, mutta ajoa ei koskaan oikein kunnolla harrastettu ja ajokoulutuksestakin oli jo vierähtänyt aikaa. Lähdimme siis ihan perusteilla liikkeelle eli valjaat selkään, katsottiin että ne on ok. Sitten pari kertaa ohjasajettiin, mutta totta puhuen ohjasajo ei ollut kovin helppoa. Poni ei vielä luottanut meihin, joten halusi kokoajan nähdä kuka siellä takana on, joten se oli sellaista mutkittelua. Tulihan niitä hyviäkin pätkiä ja todettiin, että ratti ja jarrut kyllä toimii ja aisat varmasti helpottavat, sillä silloin ei pyöriminen ole mahdollista.


Ajaminen aloitettiin ihan rauhassa. Ensin vain tyhjät kärryt perässä taluttajan kanssa, sitten toinen kyytiin ja edelleen taluttajan kanssa. Ensimmäinen "ajokerta" taidettiin mennä kokonaan taluttajan kanssa. Siitä sitten pudotettiin taluttaja pois ja mentiin aluksi ihan rauhallisia 1-3km lenkkejä muutama viikko. Mulan ei aluksi sietänyt pysähtymistä, vaan alkoi keulimaan tai hyppäsi puskaan. Peruutukset valjastuskatokseen olivat vauhdikkaita ja vielä tänäkin vuonna lenkeillä on tullut yllättäviä U-käännöksiä. No treenillä saatiin poni käyttäytymään ja sietämään tilanteita paremmin. Aluksi pysäytettiin ihan pieneksi hetkeksi ja päästettiin aina liikkeelle. Niin ja käytössä oli ääni, sillä poni reagoi ohjiin aivan liikaa. Vaikka kuinka varovasti annoit ohjia, niin poni säpsähti.

Mulan on kyllä aina ollut ihan hyvä ajaa. Tiedän, että on olemassa paljon vaikeampiakin tapauksia, mutta olihan se ihan eriluokkaa kuin aina niin rauhallinen Iisa. Nykyään on niin ilo istua tuon ponin kärryillä, koska kunto on ihan huippu ja oma moottori ja tahto vievät niin reippaasti eteenpäin. Erittäin harvoin alkaa kiemurtelemaan, eli täydellinen ajomukavuus tällä hetkellä. Välillä on sellainen mukava ohjastuntuma ja välillä ohjat ihan rentona. Ääni usein riittää pyynnöksi liikkua jne. Toki on niitäkin päiviä kun saa ohjissa roikkua ihan täysillä, mutta harvemmin.

Ensimmäisen kerran käytiin hiitillä parin kuukauden treenin jälkeen, koska saatiin kyyti ja kavereita niin mikäs siinä. Eihän se mitään hurjia vauhteja mennyt vaan johonkin nelosen pintaan, mutta kuitenkin kohtalainen treeniin nähden. Sen jälkeen hiittailtiin Iisan kanssa 1-2 kertaa. Iisa oli aluksi hyvä hiittikaveri, kun nopeus oli sunnilleen sama, mutta pian Mulan alkoi olemaan Iisaa nopeampi. Parhaillaan hiitillä on menty tänä syksynä 2.55 .

Ensimmäiseen starttiin suunnistettiin Jyväskylään ja sieltä 7. sija ja aika 3,34. Kolme ensimmäistä starttia menivät touhuun tutustuessa ja käänne uralla tapahtui 18.6.15 Kouvolassa, kun poni juoksi ensimmäisen toto-sijansa (sijoittui kolmen parhaan joukkoon). Viikkoa ennen Kouvolaa 13. päivä Loviisassa poni juoksi 3.40 , niin kyllähän se sykähdytti kun poni kiskaisee yhtäkkiä 3.16 ajan. Siitä sitten poni on parannellut ja ylittänyt kolme kertaa maaliviivan toisena, kaksi kertaa kolmantena ja kaksi kertaa neljäntenä. Virallinen voitto uupuu vielä, sillä kerran harjoitusraveissa Mulan otti helpon voiton.

Ratsastuksessa Mulan ei osaa yhtään mitään. Talutusratsastuksessa ponin selässä on ollut kokemattomia lapsia muutama, mutta siihen se sitten jääkin. Todella hienosti poni on aina käyttäytynyt ja kenties se joskus pääsee oikein kunnolla ratsun hommiin.


Mulan on todella kiltti, vaikka joskus jotain hauskaa näykkäämistä yms. yrittää tehdä, uskoo se kun vähäsen sormella näyttää soo soo tai vähän komentaa äänellä. Kaiken mahdollisen (loimet) se kiskoo karsinaansa, jos vain on sen ulottuvilla. Ruokaa odottaessa saattaa kuopia, samoin lenkille lähtiessä valjastuspaikalla on levoton kuopiva poni, jos ohjastajalla kestää liian kauan. Lenkeillä reipas, omistaa oman moottori, harvoin tarvitsee käskeä  eteenpäin. Välillä toki täytyy huomauttaa ettei käynti ihan sammu. Raviradalla taas tahtoo juosta hirmuisen lujaa. Lämmittely ei todellakaan kerro yhtään mitään, sillä lämpässä saattaa olla että ei tee muuta kuin laukkaa, mutta startti saatetaan mennä  hienoa puhdasta ravia.

Temppuja emme ole saaneet opetettua, sillä Mulan on vähän etäinen ja ei kunnolla uskalla yrittää, eikä välitä niin paljoa herkuista, että tekisi mitä vain niiden eteen.

Mulan on siis kerta kaikkiaan ihastuttava ja mahtava poni!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti